Danny Valentin's World

Plánok bemutatása és értelmezése a Rush című film alapján:

2018. március 15. 13:13 - Dante997

Plánok. Minden filmben jelen vannak, de talán nem is figyelünk rájuk. Mégis érezzük a hatásukat, azt, amit el akarnak velük mondani.
A plán fogalma:

Beállítás, a mozgókép azon tulajdonsága, ami érthetővé teszi a cselekményt és a mondanivalót azáltal, ahogy nézőpontot és a képmozgást beállítjuk. Tartalma elsősorban elsősorban az, ahogy a szereplő megjelenik - közel vagy távol, illetve a körülötte lévő környezet megjelenítése.
Plánok fajtái:

cadre_plan.png
Három fő fajtáját különíthetjük el, melyeken belül további altípusokat különböztethetünk el.

Premier: Az arcra fókuszál. Alfajtája: A szuper plán, ami az arc vagy a fej egy bizonyos részét mutatja meg. Legismertebb példa erre a Jó, a Rossz és a Csúf párbaj jelenete, vagy az Volt egyszer egy Vadnyugat.

Szekond: Az arc és a test egy része is megjelenik. Három alfajtája van: kisszekond (szereplő melltől látható), tágszekond (deréktól felfelé) és az amerikai plán (térdtől felfelé - a név eredete a westernekből ered, ahol a fegyvernek akkor is látszódnia kellett, ha a színész váratlanul felállt).

Totál: Ember és táj megjelenítése. Három alfajtája a kistotál (szereplő + egy nagyobb dolog, körülbelül 30 méteres távolságból), nagytotál ( szereplő + nagyobb dolog 30 méternél távolabb), hiper plán vagy magyarul óriástotál ( a szereplő eltűnik a tájban - ilyen a Jó, a Rossz és a Csúf zárójelenete).

Rush:


Nyitójelenet:

A film legelső képein a viharos égbolt látható kistotálban, majd ezt követően szuper közelit kapunk a főszereplő egyik szeméről, amiben tükröződik a mennybolt képe - tehát épp az eget kémleli. A későbbiekben további felvételek láthatók az égről, ami már előre jelzi, hogy az időjárásnak még lesz szerepe a későbbiekben.
A kamera visszatér a földre: lassan vágighalad a versenypályán, ráközelít a piros Ferrarira, a rajta lévő névre (Niki Lauda), így már azelőtt tudjuk, ki az autóban ülő, mielőtt amaz megszólalhatna és bemutatkozhatna.
A soron következő totálplánok a nézőtérről teremti meg a versenyhétvégék hangulatát és ez egy átvétel a sportközvetítésektől: jellemző operatőri bravúr, hogy időnként a szurkolókat is filmre veszik, ahogy izgatottan várják a verseny kezdetét, ki milyen zászlót szorongat, stb.
Niki monológja alatt több szekond plán váltogatja egymást: legtöbbször Hunt-ot mutatják, de kapunk bevágásokat más autókról és más versenyzőkről is, de a legközelebbi felvételeket a brit pilóta kapja: a film ezzel is hangsúlyozza, hogy a beszélő mellett ő a másik főszereplő,a másik legfontosabb.
Ahogy közeledik a verseny kezdete, premier plánban avagy szuper közeliben mutatják, ahogy a pilóta gyújtás ad, beindul a motor, és már csak perces kérdése, hogy elinduljon a hajsza. A rajtrácson felsorakozott versenyzőkről készített nagytotál szintén ismerős lehet a versenyfelvételekről: minden sportközvetítés kezdetén kapunk ilyen bevágásokat, amolyan "megnyugtatásul", hogy minden pilóta a helyén van, és ha kihunynak a fények, és mi is bekapcsoltuk biztonsági öveinket, néhány perc múlva elrajtol a nagydíj...
Utoljára, mielőtt meglengetik a zászlót, felváltva jelennek meg szuperközelik Hunt és Luda szeméről, ahogy még egyszer összenéznek, ezzel még jobban és még tovább hangsúlyozva, hogy itt ők, a kettejük kapcsolata a legfontosabb.
Majd a verseny elindul...

Zárójelenet:

Az utolsó jelenetben Hunt és Lauda beszélgetnek; érdemes ezt összehasonlítani ezt egy korábbi "párbeszédükkel", ahol több méter távolságra volt közöttük, nem is igazán beszélgettek, csak oda-oda szóltak egymásnak valamit. Itt egymással szemben állnak, a kamera felváltva ugrál a két szereplő között: vagy a beszélőt mutatja, vagy a hallgató arcát (premierplánban), reakcióját. Lauda magyarázata alatt gyakori, hogy amerikai plánban jelennek meg a szereplők: ennek oka, hogy a karakter vadul mutogat, gesztikulál. Mikor James szólal meg, ilyen nincs: a színész lezserül, zsebre vágott kézzel áll, nem használ testbeszédet.
Az eszmecsere végén Hunt lassan kisétál a képből - ez a technika a Chaplin filmekre volt nagyon jellemző, ahogy a szereplő vagy szereplők a film végén egyre jobban távolodnak, majd lassan beleolvadnak a tájba. A premier plánok Niki arcáról jelzik, hogy ezzel bizonyos szempontból Hunt az ő életéből is kisétált: az eddigi, rivális viszonyuknak ezzel vége.
A film egy premier plánnal, a közeledő versenyautók képével fejeződik be.

 A cikk a jövő heti mozgókép elemzés órára készített kiselőadásom egy "mintája".

Felhasznált források:

mozgokep-media.blogspot.hu/2011/03/planok-emlekezteto.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Plán#A_pl%C3%A1nok_rendszere

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://books-movies-series.blog.hu/api/trackback/id/tr4113740846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása