Danny Valentin's World

Death Note 2017: Mitől lesz nem pusztán rossz, hanem egyenesen ***?

2017. augusztus 29. 13:43 - Dante997

(Avagy bloggerek pocsék filmeket néznek)

 

deathnoteposter.jpg

Death Note. Akik kicsit is szeretik az animéket, azoknak be se kell mutatnom. De talán azoknak sem, akik nem. Ez a csodálatos sorozat 2006-ban dolgozta fel az azonos című mangát, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend – nem is csoda, mert egy remekül összerakott, izgalmas, csavaros, mély mondanivalóval rendelkező műről van, eszméletlenül szép grafikával és remek karakterekkel, megfűszerezve rengeteg szimbólummal. Korábban már a japánok készítettek három élőszereplős filmet (ezekből kettő magának az animének a történetét mutatja be, a harmadik az egyik kulcsszereplő későbbi napjait kíséri végig).

maxresdefault_1.jpg

Anno már felröppent a hír, hogy amcsiék is megfilmesítenék, „Mr. Highschoolmusicallel” a főszerepben. Hála a Magasságosnak, ez azóta se készült el. Tavaly viszont megtörtént, amitől az anime összes rajongója rettegett: elkezdődött az amerikai remake forgatása. A többség már az első hírek hallatán a fejét fogta (L-t egy fekete színész fogja alakítani, lesz szex, vér és ocsmány beszéd dögivel, a szereplők a régi nevük helyett kapnak egy csini újat, de minden oké, mert „ A tehetség és a sokszínűség tükröződik a színész, író és produceri gárdán is, ezzel biztosan hűek tudunk majd maradni a történet koncepciójához…” Aha.Persze...)

Miért utálja a többség a remakeket?

Mert hozzáadni az esetek többségében nem tudnak az eredetihez, elvenni viszont annál inkább. Ráadásul tisztán látszik a szándék (I want your money!): minél kevesebb erőfeszítéssel sikert elérni, hisz egy már egyszer elkészített műnél nagyon nem kell törni magukat: fogják és megcsinálják még egyszer ugyanazt. Jobb esetben. Rosszabb esetben meg teljesen kifacsarják az egészet, ami még foszlányokban sem hasonlít az eredetire.

Ez történt a DN esetében is.

Most pedig jöjjön a „Miért olyan pocsék a Death Note 2017?” Tízparancsolata:

 

  1. Indokolatlan sötét hangulat: tipikus horrorfilmes fogás. Nagyon elcsépelt és unalmas.
  2. Pocsék színészi játék. A színészek jó része vagy tök béna, vagy csak egyféle arcot tud vágni, vagy mindkettő. A többségnek látszólag fogalma sincs, hol van és mégis mit művel (ahogy a nézőknek sem).
  3. Ryuk. HOGY AZ ANYÁDBA NÉZEL KI? Mint egy Más a Trónok harcából, akit összepainteltek a Vastrónussal.
  4. Indokolatlan lassítás. Tipikus, béna akciófilmes húzás.
  5. Misa (Mia) és Light kapcsolata...Aki ismeri az eredetit, garantáltan sírva fakad azon, amit ezek ketten művelnek.
  6. A halálok. A lényeg: legyen minél véresebb és gusztustalanabb, mert az olyan hatásos.
  7. Light karakterét megerőszakolták, ledarálták és lehúzták a WC-én.
  8. Indokolatlan változtatások: ha nem tudunk újat kitalálni, fogunk egy készet, oszt itt-ott megváltoztatjuk, megmutatva, milyen kreatívak vagyunk. Ugye, milyen klassz?? (NEM.)
  9. Indokolatlan drámázás.
  10. Függővég. Lesz folytatás…

 

Bővebb kifejtés:

Eredeti vs Remake (FIGHT!!) A következőkben az eredeti Live Actiont fogom összehasonlítani a remake-kel. Gondolom, senkit sem fog meglepni a végeredmény.

indexhhhh.jpg

  1. gg.jpg A szereplők:

Eredeti: Kétségkívül a DN egyik legnagyobb erőssége a karakterek voltak. Sikerült megalkotniuk két ugyanolyan zseniális, mégis teljesen ellentétes mentalitású főszereplőt (L-t és Lightot), akiknek a macska-egér játékát valószínűleg mind összeszorított fogakkal néztük végig. Mellettük még több szereplő is megjelenik, jók-rosszak egyaránt, de mind jól felépítettek, nem egysíkúak.

Remake: Light egy szerencsétlen kis csicska, olyan kislányos sikoltással, amin a nézők 99,9% garantáltan könnyesre röhögi magát. L ugyan néha (néha) kicsit mintha hajazna az eredetire, de aztán rögtön csinál is valami baromságot, hogy erre rácáfoljon. De legalább jól ült. Lképesztő…. A többieket meg inkább szóra se méltatnám, jobb ez így, higgyétek el…

  1. A színészek:

Eredeti: Matsuyama Kenichi anno olyan hűen visszaadta a dilis detektívet, amire még a legszigorúbb anime rajongók is csak helyeslően bólogatni tudtak. Mellette Fujiwara Tatsuya némileg elhalványult Light szerepében, de a magam részéről úgy gondolom, korrekt alakítást nyújtott.

Remake: Pffff…Hagyjuk….

  1. Zene:

Eredeti: Sokaknak nem jött be az RHCP, de szerintem jó választás volt.

Remake: Volt zene? Biztos volt.. Nem figyeltem.

 

  1. A történet:

Eredeti: Többé-kevésbé hűek voltak az alapanyaghoz, de a változtatások is indokoltak voltak (legalábbis szerintem). Mivel kétszer két órában dolgoztak, így volt idő bőven felépíteni a cselekményt, mégse lesz unalmas.

Remake: Alig másfél órás, mégis unalmas és vontatott. Talán egy részt tudok, amin már-már izgultam, a többi annyira felejtős, hogy bár csak két napja láttam, de a nagy része teljesen kiesett. Abba bele se megyek, mennyi mindent megváltoztattak, mert rámenne vagy 200 oldal (meg a saját szellemi épségem).

 

Volt-e valami pozitívum? Akadt. Nem sok, de azért akadt.

Ami végül is elnyerte a tetszésemet, az a látvány. A képi világ nagyon szép, de azt hiszem, ez minden. Arról nem is szólva, hogy 2017-et írunk. Nem gondolom, hogy napjainkban az dicsérendő, hogy egy film látványa nem olyan, mint amit egy félrészeg baráti társaság vett fel egy piaci kamerával.

Megéri-e megnézni a filmet? NEM. Mindenkit kérek, hogy NE tegye. Főleg, ha szerette az eredetit, mert akkor rettenetesen szenvedni fog. Inkább nézzétek meg az animét és az eredeti Live Actiont, vagy olvassátok el a mangát, esetleg kössetek egy pulcsit (úgyis közeleg a tél..). Ha ezt a filmet hasonlítanom kéne valamire, akkor azt mondanám: olyan érzés volt nézni, mint amikor Rayt elkapta a fallosz a Horrora akadva első részében: http://makeagif.com/gif/scary-movie-ray-death-RdIdHD

Köszönöm a figyelmet.

200_s.gif

Mindenkit ölel: Danny.

(Képek forrása: Google)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://books-movies-series.blog.hu/api/trackback/id/tr9512787874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ValentineWiggin · http://todaywiggin.gportal.hu/ 2018.01.18. 18:21:09

Tökéletesen egyetértek, de ezt szerintem már megosztottam veled snitten is. Anno, mikor a 2015-ös Live Actiont néztem meg, azt hittem, az rossz. Morogtam rajta, hisztiztem a változtatásokon (még most is hisztizek) a színészek játékán, mindenen... és őszintén, még mindig nem szeretem a 2015-ös Death Note-ot, de az amerikai verzió után elkezdtem értékelni. Ott legalább érződik, hogy próbáltak valamit megragadni az eredetiből, és aztán változtatni, nem kapásból kivágni az ablakon mindent, az más dolog, hogy nem sikerült. Az amerikai ellenben az alapanyag minimális tiszteletét sem mutatja, és ez elszomorító.
süti beállítások módosítása