Danny Valentin's World

A fanfiction-ök "réme" II. : Incest és Mpreg

2018. január 27. 11:51 - Dante997

Ha fanfiction-t olvasunk, gyakran látunk és olvasunk olyat, amit nem szeretnénk - és amit utána hiába akarunk kitörölni az emlékezetünkből, alattomosan meghúzza ott magát a kis rohadék.

A Daddykink után a fanfiction-ök két másik alfaját hoztam el, amiket személy szerint nagyon nem kedvelek - és amikből az egyik legalább olyan pusztító, mint az "Apuci picinye" típusú írások.

 

1. Incest:

hplz6sfgi3rmqopdslnmbnbfw31hckop2a1xna41jn4.jpg

Ha tippelnem kellene, azt mondanám, a Trónok harcával kezdődött ez az egész elburjánzani - habár nagyon kis részben, de annak idején a Star Wars-ban is megjelent ez a szál (ámbár ott "fogódzót" jelent, hogy a felek nem tudták, hogy testvérek).

c09.jpg

A Trónok harcában viszont az jelenthet egyfajta felmentést, hogy olyan korban játszódik, amikor a rokonházasság még teljesen elfogadott és megszokott volt; bár ettől függetlenül is helyén kezelik a dolgokat, és egyértelmű az író üzenete: ez minden, csak nem normális.

tronok02.jpg

A fanficek világában nagy népszerűségnek örvendő Wincest-re azonban nincs se mentség, se kifogás: egyszerűen csak nagyon beteg.

A Supernatural című sorozatban gyakoriak a shippek: van a Destiel, ami messze a legkedveltebb, de a Sabriel se panaszkodhat. Ezeket, ha nem is szeretem, de elfogadom a létezésüket; ha valaki ezt akarja shippelni, részemről nyugodtan megteheti.

Aztán valakinek a fejéből kiröppent a Wincest, amit már nem hagyhatok szó nélkül.

670bf933b44ec423e17ba42ee1a8a705--hold-me-supernatural-gay.jpg

Hogy honnan indult, nem tudom. Hogy miért gondolták valakik reálisnak, azt még kevésbé. Az előbb említett pároknál még csak-csak látom a rációt, ha jómagam nem is értek vele egyet, de hogy két testvér viszonyában mit láthatnak, ami erre enged követeztetni, az teljességgel érthetetlen.

Még pár éve olvastam egy cikket a témáról: egy tanulmány szerint, ha két ember, mint testvérpár nő fel (függetlenül attól, hogy vérrokonok, vagy sem), képtelenség, hogy vonzódni kezdjenek egymáshoz - ha ez valamilyen csoda folytán mégis bekövetkezik, ott a felek elmebeli állapota erősen megkérdőjelezhető; másrészt, ha valamilyen oknál fogva külön nevelkednek, de egy szép nap összefutnak, nagy az esély rá, hogy egymásba szeretnek: sok esetben ugyanis azokat találjuk vonzónak, akiknek az arca bizonyos részei megegyeznek a miénkkel, a testvérek pedig jó esetben hasonlítanak egymásra. Bizonyítékul szolgál erre az, hogy voltak esetek, amikor egy házaspár a véletlen folytán megtudta: ők valójában egy testvérpár. 

(https://24.hu/elet-stilus/2017/09/22/lanyuk-szuletesekor-tudtak-meg-hogy-testverek/

hvg.hu/shake/20080112_ikerpar_hazassag)

A slusszpoén az, hogy ezt a témát a sorozatban is megemlítik (4.évad). Hogy az alkotóknak mi róla a véleménye, azt röviden és tömören kifejezték:

tenor.gif

Ui: A vérfertőzés a nemi erkölcs elleni bűncselekmények csoportjába tartozik és a bíróság szigorúan bünteti: akár 2-3 év szabadságvesztéssel is járhat.

2. Mpreg:

A slash (boy x boy) ficek közkedvelt alfaja. Lefordítva: a férfi páros egyik tagja teherbe esik.mpreg.jpg 

Nem akarom hosszan boncolgatni, hogy ez biológiailag mennyire lehetetlen, és hogy hány helyen bukik meg. 

Legelőször a Harry Potter fandomban futottam bele, ott még le is nyeltem: elvégre ezek varázslók, valahogy megoldják. De még így is elég súlyosnak érzem.

Hogy miért kezdődött, mi okból jött létre, azt érteni vélem: meg akarták adni a két félnek azt, ami a valóságban lehetetlen: hogy közös gyerekük születhessen. Csak éppen szerintem (és talán nemcsak szerintem) pont az a adja meg egy homoszexuális párkapcsolat egyik legfőbb konfliktusát egy történetben,  hogy tudják: nem igen lehet olyan közös családjuk, mint két hetero partnernek. Persze, ott van az örökbefogadás lehetősége, de ez még heteroszexuálisoknál is nagyon hosszadalmas, bonyolult folyamat: legjobb esetben is éveket kell várni.

Másrészt, a magam részéről egyfajta visszatetszést kelt ez az egész: mintha személyesen tőlem lopnának el valami olyat, ami a valóságban csak nekünk, nőknek adatik meg: a teherbeesés és szülés.

Harmadrészt meg szerintem visszataszító, de ez már tényleg csak nagyon személyes vélemény.

source.gif

Mint mindig, most is csak a magam véleményét mondtam el; ha nem értesz egyet vele, azzal sincsen gond.

Köszönöm a figyelmet!

tenor_1.gif

Mindenkit ölel: Danny.

(Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vérfertőzés, Google)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://books-movies-series.blog.hu/api/trackback/id/tr4413606897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása