Danny Valentin's World

Attack on Titan shippek, II. felvonás: Eruri

2018. augusztus 30. 23:20 - Dante997

Hosszú kihagyás után, végre folytatom.

Az animékben - mint minden más sorozatban is -, gyakoriak a shippek. Az Attack on Titan sem kivétel ez alól, sőt: mondhatni már mindenkit shippeltek mindenkivel, noha a kánon esélye a legtöbb esetben elenyésző.
A legnépszerűbb shippet (az Ererit) már kiveséztem, most jöjjön egy másik, ahhoz képest jóval kevésbé - de hát az Ererihez képest minden shipp népszerűsége elenyésző -, kedvelt páros, nevezetesen az Eruri, azaz: Levi Ackerman és Erwin Smith.

finis_by_mellnovy-dag0d44.png
Az Ererivel ellentétben, ennek a párosnak a létezésének már van némi létjogosultsága, mégis, sokkal kevesebb rajongóval rendelkezik. Hogy, miért, arra a későbbiek során még kitérek.

Kik is ők és milyen kapcsolatban állnak egymással?


Erwin Smith a Felderítő Egység 13. parancsnoka, Levi pedig egy hadnagy, a kvázi beosztottja, és jó barátja. Nagyon lesarkítva csupán ennyiről van szó, de a dolog távolról sem ilyen egyszerű. Hogy jobban megértsük, muszáj belemenni kettejük találkozásának történetébe, amit a No Regrets című OVÁ-ból ismerhettünk meg.

tumblr_ngdybvehfm1sfbu0eo1_1280.gif

No Regrets - egy döntés, amit talán nem bánsz meg:

tumblr_nbt2u57zj51rcm1ibo1_500.gif
Levi korai életében még a Földalatti Körzetben élte bűnözéssel teli mindennapjait, két barátjával, Isabellel és Farlannal. A hely, amely a Főváros alatt helyezkedik el, ahogy a neve is mutatja, a föld alatt, egy rendkívül szegény és romlott hely, ahonnan a távozás csak akkor lehetséges, ha valakinek sikerül elég pénzt összekuporgatnia ahhoz, hogy felszíni állampolgárságot vásároljon. Levi-ék is, a mindennapok túlélése mellett, erre gyűjtenek, a remény pedig, hogy hamarosan sor kerül arra, hogy odafent, szabadon élhessenek, felragyog, egy titokzatos férfi személyében, aki megbízza őket, hogy öljék meg Erwin Smith-t (aki ekkor még csak hadnagy volt), és lopjanak el tőle egy iratot. Levi és barátai hezitálnak, mert egyrészt nem dolgoznak megbízásra, másrészt pedig gyanús nekik az az alak, aki felkeresi őket, de végül mégis igent mondanak. Ám amikor megjelenik a Földalatti Körzetben a Felderítő Egység - köztük Erwin is -, kiderül, hogy a dolog távolról sem olyan egyszerű, mint ahogy azt ők elképzelték, és döntés elé kényszerülnek: vagy beállnak az egységbe, vagy átadják őket a hatóságoknak. A három barát - kényszerből, és mert persze így hamarabb sikerül teljesíteni a megbízatásukat -, elfogadják a javaslatot és belépnek a felderítők közé.


Levi-t ekkor már nem pusztán a szükség hajtja, hanem személyes utálat is: mikor szembekerült Erwinnel, a férfi - igaz, csellel, de -, legyőzte őt, ami sérti a hiúságát, ráadásul meg is alázta őt, ami még tovább növeli az ellenszenvét. Így tehát, mikor eljön a várva várt alkalom - egy felderítés keretében -, egyedül vág neki a feladat teljesítésének, azonban elszámítja magát. A hatalmas viharban elkeveredik, és mire feleszmél, már csak a csapata tagjainak széttépett holttestét találja meg, köztük pedig ott vannak a barátai is. Levi alól ekkor kicsúszik a talaj: előbb őrjöngve kivégzi az Isabelt és Farlant meggyilkoló titánt, majd mikor Erwin és megmaradt emberei rátalálnak, vele is végezni akar. Erwin ekkor beviszi a kegyelemdöfést: az irat, ami nála volt, hamisítvány. Minden hiába volt.
Levi teljesen összeomlik, de ekkor Erwin lesz az, aki támaszt nyújt neki: minden döntés hatással van egy következő döntésre. Sose tudhatjuk, mi lesz a következmény, ezért azt a döntést kell választanunk, amit majd a legkevésbé bánunk meg. Legvégül pedig utasítja Levi-t, hogy álljon fel és kövesse.

(...) ez az ember olyan célt követ, amit én még meglátni is képtelen vagyok. Ez a döntésem. Hiszek benned, Erwin Smith.


Levi életében új fejezet kezdődik: mint felderítő, élete céljának tekinti a titánok kiirtását. Erwint pedig ekkortól fogadja el vezetőjének, kész követni bárhova, elfogadja a parancsait. A későbbiekben is ez marad a legszorosabb emberi kapcsolata - és ezt sokan értelmezhetik akár romantikus érdeklődésnek, ragaszkodásnak.

És elmondom, én mit gondolok.

To be or not to be?

00-1940.jpg


Alapvetően egy igazán szoros, összetartó barátságba könnyedén bele lehet magyarázni a szerelmet. Robert R. Sternberg állította fel annak idején, még 1988-ban a szerelem háromszöget, mely a következőket tartalmazza: intimitás (érzelmi kötődés és önfeltárás), szenvedély (szexuális, erotikus érdeklődés), és elkötelezettség. Azonban, Szirmai Gergő rámutatott valamire ezzel kapcsolatban: ha ugyanis kivesszük ebből a háromból a szenvedélyt, megkapjuk a barátságot. Magam részéről pedig úgy gondolom, egy jó párkapcsolatot és egy jó barátságot sokszor csak egy hajszál választja el egymástól (magyarán a barátainkkal, jobb esetben, nem fekszünk le), épp ezért, ha valaki egy összetartó baráti kapcsolatba beleépíti a szexuális vonzalmat, máris kész egy szerelmi kapcsolat.


Az Eruri szerintem viszont itt bukik meg - már nem az én szememben, hanem általánosságban.


Többé-kevésbé ugyanis kánonként szokás kezelni Levi aszexualitását - bár hivatalosan így nem mondták ki, a mangaka, Hajime Isayama elárulta, hogy a hadnagy jelenleg nincs kapcsolatban senkivel, és soha nem is volt. Ha pedig valaki ismeri az egészen korai, gyermeki éveit, annak az is hamar világos lesz, mi az oka annak, amiért számára idegenné válik a szexuális együttlét.
Márpedig egy szerelmi kapcsolat enélkül nem lesz működőképes. Ergo, ennyiből kizárhatjuk, hogy Levi olyan szemmel tekintene a barátjára, Erwintől pedig még csak utalást se kapunk ilyesmire - hogy nem homoszexuális, azt onnan tudhatjuk, hogy a mangában megemlíti egy fiatalkori szerelmét, egy lányt. Ameddig pedig nincsenek rejtett, vagy nagyon is nyílt utalások arra, hogy más szemmel nézne Levi-ra, addig én se vagyok hajlandó ebbe többet belemagyarázni.
Másrészről pedig, sok esetben zavaró az, mennyire bele akarják erőltetni az emberek a szerelmet, mindenbe. Két ember már nem is lehet barátja egymásnak, mert biztosan lesznek, akik többet akarnak belelátni. Az érzelmi kötődés fontos, minden egyes létező emberi interakcióban: akár egy barátról, családtagról, vagy a főnöködről van szó: te is érzel valamit iránta, ő is teirántad. És ez nem mindig pozitív, és pláne nem mindig szerelem. Egy barátság alapja a kölcsönös szimpátia, az ismeret és a bizalom: viszont ezektől még nem leszünk szerelmesek a másikba.
Részemről szeretem, kedvelem Levi és Erwin kettősét - de csak mint barátokat. Mindenesetre, ha már arról van szó, hogy Levi-t shippelni kell egy férfival, akkor még mindig inkább Erwint mondanám, mint Erent - kettejük közt legalább az érzelmi alap megvan ehhez, míg Erennel szinte semmi.

Akkor meg miért az Ereri a népszerűbb? Nos, véleményem szerint azért, mert bár nem shippelem, kétségtelen, hogy Levi és Eren jól mutatnak együtt; gyönyörű fanartokat lehet róluk gyártani, míg ezzel szemben Levi és Erwin már csak a magasságkülönbség miatt is kissé komikusan néznek ki együtt, és úgy általában véve, a külsejüket tekintve nincs meg köztük annyira a kémia. Ilyen egyszerű.

maxresdefault-0.jpg
Végeredményben pedig, talán pont az a szép a shippelésben és a fanfictionökben, hogy mindenki azt lát bele egy párosba, amit akar. Ahogy a Tankcsapda egyik száma is megénekli: Az vagyok, aminek engem látsz.

Ennyi lett volna ez a kis összefoglaló, remélem, tetszett annak, aki elolvasta.
Mint mindig, most is csak a személyes véleményemet mondtam el.
További jó shippelést!

tumblr_migwebbbbw1r6mv99o1_400.gif
Mindenkit ölel: Danny.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://books-movies-series.blog.hu/api/trackback/id/tr2014213015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása