Danny Valentin's World

Attack on Titan shippek: I. felvonás - Ereri

2018. május 11. 14:42 - Dante997

Már régóta birizgálta a csőrömet egy AoT shippjeivel foglalkozó cikk gondolata, amelyben vázolnám magát a shippet és a létjogosultságát, illetve a saját, személyes véleményemet is elmondanám. Érdekes, hogy bár az anime maga egy shounen, tehát pont nem a szerelem áll a középpontjában, mégis, ennek ellenére (vagy talán pont ezért ) rengeteg fandom van, még több fanfictionnel. Hogy valaki ezek közül pártolja-e bármelyiket is, szíve joga, bár vannak, akik kissé már túlmennek a határon.
Rögtön kezdeném is a legnépszerűbb és szerintem legindokolatlanabb párossal - ez az Ereri, azaz Eren Jaeger x Levi Ackerman.

f98261754433c7992a761a79faf65748.jpg
Ha tudnátok, milyen nehéz volt olyan képet találni, ami nem kőkeményen +18....

Az Ereri, mondhatni, az AoT shippek királynője - rengetegen rajonganak ezért a párosért. Nekem meg már eleve az kicsit sántít, hogy mégis mi alapján kezdték el őket összeboronálni, de erről majd később.

Kik is ők és milyen kapcsolat van köztük?


Eren Jaeger az AoT főhőse, újonc katona és alakváltó, Levi pedig a Felderítő Egység egyik hadnagya és idővel a fiú felvigyázója lesz - ő ügyel arra, nehogy hülyeséget csináljon, és bajba sodorja magát és másokat (ami Eren agyi kapacitását és robbanékony természetét figyelembe véve, nem túl hálás feladat.)

tumblr_inline_os6rjimrlf1uee0m3_540.jpg

Soha ne adjatok kölcsön zsebkendőt senkinek, mert még elkezdenek shippelni titeket!

Honnan indult ez az egész őrület?


Remek kérdés.
Mindennek az alapja szerintem az lehetett, hogy Eren rajong Levi-jért - és miért ne tenné? Ő egy újonc kiskatona, aki felderítő akar lenni, Levi pedig nem csupán hadnagy, de ő az, akit úgy emlegetnek, mint az "emberiség legerősebbjét". Melyik kamaszfiú ne rajongana egy ilyen emberért, és tekintené a példaképének? Ahogy egy paródiában ki is mondják: Oh my God, you guys are my heroes! 

 

 

De hol van itt a szerelem?

maxresdefault_1_1.jpg
Levi részéről pedig sikerült találnom egy érdekes felvetést, miszerint valahol az elhunyt barátját, Isabelt látja a fiúban, valamint, ő képes lenne arra, hogy a (kissé már túlságosan is) túlfűtött érzelmeivel kirángassa a hadnagyot a depressziójából. Ez végül is rendben van, de továbbra is: hol itt a szerelem?

1-2. évad - állítólagos Ereri momentsek (értsd: kivágták az összes olyan részt, miben épp együtt szerepelnek).


Kettejük legelső találkozásánál Levi szeme felcsillan, mikor Eren közli, hogy minden titánt ki akar írtani; sok mindent bele lehet ebbe magyarázni, részemről inkább arról van szó, hogy megtetszett neki a fiú határozottsága és úgy látta, ha csatlakozik hozzájuk, nagy hasznukra lehet majd.
Aztán eljön a tárgyalás, amikor is Levi nemes egyszerűséggel - és most bocsánat az obszcén kifejezésért - a szart is kiveri Erenből. Tudjuk, persze, hogy miért tette, de akkor is; ebben mi a romantikus?
A későbbiekben semmi olyat nem tapasztaltam köztük, ami ne lenne több egy átlagos hadnagy-beosztott viszonynál. Levi az ő kis pszichopata fejével felügyeli Erent, időnként pedig ellátja jó tanácsokkal, továbbadva azt a nézetet, amit egykoron ő is megkapott. Tök jó, de hol ebben a romantika?8d1f93a8516168adcbcdc6776930acad.jpg

Én tényleg megpróbáltam; de soha, egyik jelenetnél sem éreztem azt, hogy: igen, ez tényleg necces (mint mondjuk, a Supernatural néhány Destieljénél, amit szintúgy nem szeretek, de ott azért tényleg akadtak kicsit félreérthető helyzetek). Nekem az kevés, hogy egy jelenetben vannak, horribile dictu, még beszélgetnek is!
Amit sikerült leszűrnöm, hogy valaki egyszer ezt elindította, mások ebben megláttak ebben valamit és szép lassan elterjedt. Ami pedig működőképessé tenné ezt a párost, az se az animében, se a mangában nincs benne: a fanfic-írók alkották meg. Jómagam is olvastam Ereri-ficet, ami olyan jól dolgozta ki, ez a két ember miért is szeretett egymásba, hogy azt mondtam: igen, ez így rendben van. Pont ezért talán (mármint, hogy ez a szerelem csak a fanfictionökben létezik) van az, hogy amikor valakik netes portálokon rákérdeztek, miért kedvelik egyesek ezt a párost, senki sem tudott konkrét választ adni. Mert ők is tudják, hogy ez a szerelem csak a képzeletükben létezik.ereri-shippers-no-its-e-just-a-typical-more-sibling-15585253.png

Személyes véleményem: 


Nem shippelem ezt a párost; nagyon nem. A nyilvánvalón túl (miszerint semmi konkrét oka sincs a létezésének), más, gyakorlati okaim is vannak. Egyrészt, nem kedvelem a pedofíliát; márpedig akárhonnan is nézzük, Levi már 34 éves, Eren meg csak 15 - majdhogynem az apja is lehetne. Másrészt, nekem kifejezetten tetszik az a mentor-felkarolt viszony, ami ténylegesen létezik közöttük, és amit ez az egész szerelmi mizéria csak elront. Ismételten meg kellett tapasztalnom, mennyire abban a hitben élnek egyesek, hogy csak a romantikus viszony ér bármit is, a többi - barátság, szülő-gyermek, testvér - mehet a kukába.
Amiért pedig talán még népszerű lehet a shipp, annak az oka Levi személye úgy ámblokk. Felesleges kerülgetni a forró kását, a fanok jó része fülig bele van zúgva, és ez alól (főleg) az Ereri fanok sem kivételek. Ezért shippelik Erennel; mivel ő fiú, ezért, úgymond, ő nem vetélytárs. Pontosan ez az oka annak is, hogy Petrát, szegénykémet, utálják rendesen, úgy, ahogy kell, még akkor is, ha rövid szereplése alatt soha, semmi olyat nem tett, ami ezt megindokolná.
Mint már említettem, olvastam kifejezetten jó ficeket: csakhogy ezekben ki is dolgozták azt, hogy miért szerettek egymásba, plusz Levi-t jócskán meg is fiatalították (csak pár évvel idősebb Erennél), úgyhogy ezekre még én is rábólintottam.

22345185-352-k164649.jpg
Mi zavar úgy igazán? Hogy egyesek nem tudják már megkülönböztetni a tényleges művet a ficektől. Mikor valakik kiakadtak a második évad végén (mikor Mikasa majdnem megcsókolta Erent), hogy: "Takarodj onnan, Mikasa, Eren Levi-é!", mikor a fél youtube kommentszekciója azon sírt, hogy Levi szinkronhangja szerint Petra állt a hadnagyhoz a legközelebb és így tovább.
Semmi, ismétlem, semmi kifogásom sincs a ficek ellen - nehezen is lehetne, hiszen én is írok. Csak amikor már valakik keverik a létezőt a légből kapottal, akkor kezdődik a probléma. Hasonlónak érzem a helyzetet, mint amiről még annak idején a bloody-romanticon írt a szerző a Johnlockról, itt. Ha az Isten úgy segéljen, bármelyikük összejönne valaki mással (ami szinte biztosan nem fog megtörténni), akkor robanna csak fel a net igazán, és ismét egy Johnlock-botrány venné kezdetét.


Kánon esélye (ezt mindig kiteszem majd, függetlenül attól, hogy az AoT-ben soha, semmi nem lesz majd kánon): valahova 0 és mínusz végtelen közé tenném.


Remélem tetszett a cikk, és nem sértettem meg senkit. Mint mindig, csak a véleményemet mondtam el.

tumblr_migwebbbbw1r6mv99o1_400.gif
Mindenkit ölel: Danny.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://books-movies-series.blog.hu/api/trackback/id/tr3713908058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása